torstai 31. lokakuuta 2013

Kasvisruokaa kiitos!

En tiedä kuinka moni teistä on seurannut tai jopa osallistunut tähän lihaton lokakuu kampanjaa, mutta mua se on kiinnostanut. En kuullut kampanjasta ennenkuin se oli jo alkanu, joten en siihen tällä kertaa osallistunut. Tässä linkki niille jotka eivät asiasta tiedä:

https://www.facebook.com/events/516481648435327

Olen lukenut paljon tehotuotannosta, luomusta ja eettisesti terveellisestä ruuasta. Täytyy kuitenkin myöntää, etten ole hirveästi tehnyt mitään asian eteen että meillä syötäis eettisesti oikein. Karu tosiasiahan on että maailmassa syödään ihan liikaa lihaa! Tehotuotannossa oleville eläimille syötetään antibiootteja ja kasvuhormooneja. Tämä kaikki siksi ettei niihin tule tauteja ja saadaan nopeasti eläimet siihen painoon että ne voidaan teurastaa. Siltikään moni ei ole valmis luopumaan lihasta...en minäkään kokonaan. Olisitko sinä?

Rakastan myös kalaruokia. Voisin syödä kalaa monta kertaa viikossa, mutta varsinkin mieheni on erittäin tarkka kalan suhteen (itse kalastaa paljon). Meillä ei siis pöydässä nähdä ikinä Norjan kassilohia, vaikka ne olis kuinka hyvässä tarjouksessa cittarin lihatiskissä. Tässä linkki WHO:n tekemään kalaoppaaseen:

http://www.fishingteamkalu.fi/2011/08/10/meren-herkkuja-kuluttajan-kalaopas

Kannattaa noihinkin tutustua että tietää mitä kalaa kannattaa syödä. Nykyään kalastus on myös niin tehokasta, että monet kalalajit on kuolemassa sukupuuttoon sen takia. Kestävän kehityksen kannalta on siis hyvä ostaa suomalaista kalaa eikä muualta tuotua tehokasvatettua kalaa.

Itse suunnittelen viikon ruuat etukäteen ja sen listan mukaan teen kauppalistan. Usein kun alan miettimään ruokia niin ensimmäisenä mietin mitä lihaa syödään. Esim. ma ja ti kanaa, ke sikaa, to makkaraa jne. Hirveästi ei tule ajatelleeksi sitä, ettei joka aterialla tarvitse olla sitä lihaa. Ei siis missään muodossa: leivän päälle ei tarvi aina leikkelettä, salaattiin ei tarvi aina lisätä jotain lihaa, perunoiden kanssa ei tarvi lihaisaa kastiketta jne... Mulle kuitenkin ongelmaksi muodostuu kasvisruokareseptit! Miten kasvisruokia tehdään? Onhan kaupassakin nykyään hirveästi vaihtoehtoja, mutta jotenkin se osa-alue on mulla täysin pimennossa. Ainoat kasvisruuat mitä meillä syödään on pakastealtaasta ostetut kasvispihvit, kasvissosekeitto ja uunijuurekset. Tosin uunijuuresten kanssakin on yleensä lihaa...
Löysin tälläset sivut kun selailin nettiä:

http://www.fiikus.net/?reseptit

Kattelin noita reseptejä ja niissä oli kyllä paljon mulle täysin tuntemattomia ainesosia. Mutta oli siellä tosi mielenkiintosiakin versioita joita vois kokeilla! Puhuttiin tossa miehen kans et jos yrittäis pitää ainakin kerran viikossa täysin vegaanipäivän ja tietty yrittää useampanakin päivänä. Elikkäs nyt kaikki mitäs kasvisruokareseptejä kannattais kokeilla?Mitäs mieltä te yleensä ootte tästä asiasta?

1 kommentti:

  1. Mulla on tuolla ollut kasvisruoka reseptejä, ei muutakun kokeilemaan :)

    Mulla olisi haaste sulle blogissani :)

    VastaaPoista

Jätä mulle kommenttia hyvässä ja pahassa! On kiva tietää että joku seuraa mun juttuja :D